Jak działają sugestie znajomych z Facebooka

Jak działają sugestie znajomych z Facebooka. OneHowTo.com wyjaśnia to krok po kroku:

ludzie, których możesz spotkaćtak zdefiniowana jest funkcja „sugerowania znajomych” na Facebooku. Misja Facebooka jako firmy stale się zmienia, a obecnie jest to „Wzmocnienie pozycji ludzi do budowania społeczności i zbliżania świata”. To coś w rodzaju „łączenia wszystkich ludzi”. Stąd tak wiele propozycji nowych przyjaciół. Kilka osób, które już masz, zawsze zobaczysz „nową osobę”.

Oferty przyjaźni na Facebooku (Zdjęcie: Alexander Shatov / Unsplash)

Osoby, które możesz spotkać na Facebooku

Skąd pochodzą sugestie znajomych z Facebooka?

Sugestie osób, które możesz poznać na Facebooku, mają pomóc ci nawiązać przyjaźnie, a często są to byli chłopcy, współpracownicy, ludzie, z którymi jesteś w jakiś sposób związany, a którzy są dalecy od przyjaźni, którą chcesz kultywować.

Facebook twierdzi, że wykorzystuje pewne dane (nic więcej) do sugerowania nowych kontaktów.

  • Wspólni przyjaciele;
  • grupy na Facebooku;
  • Tagi na zdjęciu;
  • Twoje sieci (szkolne, uniwersyteckie lub poinformowane w pracy);
  • Przesyłanie kontaktów (przesyłanie list e-mail i numerów telefonów).

W swoim , Facebook mówi, że nie wykorzystuje żadnych innych danych (takich jak lokalizacja urządzeń smartfonów), a lista wspólnych znajomych jest najczęstszym powodem sugestii. Należy jednak pamiętać, że Facebook jest właścicielem Messengera, Instagrama i WhatsAppa. Korzystanie z tych platform przez sieć społecznościową jasno pokazuje, że dane mogą być wykorzystywane do ulepszania Facebooka.

·  Jak sprzedawać w Hotmart jako partner?

Facebook zawsze zaprzecza, że ​​„Ludzie, których możesz znać” to nie to samo, co Ludzie, których możesz znać. ścigany w jakiś sposób, na przykład odwiedzając Twój profil.

Czy spotykasz się z ludźmi, których nie znasz?

Istnieje kilka sposobów zepsucia Facebooka, przyznaje sieć społecznościowa. Ponieważ większość propozycji znajomych opiera się na wspólnych znajomych, a niektóre osoby zaczęły ustawiać swoją listę znajomych jako prywatną, może to zepsuć funkcję „Osoby, które możesz znać”. Oznacza to, że niektóre sugestie, które są „znajomi znajomych”, mogą nie pojawiać się w grupie wspólnych znajomych.

I co możesz zrobić w tym przypadku?

Niewiele. Oferta przyjaźni na Facebooku jest nieco niejasna.

Jeśli Twoje sugestie są zbyt nie na temat, możesz:

  • Stuknij przycisk „Usuń” obok nazwiska osoby;
  • zablokować kogoś; spowoduje to trwałe ukrycie tej osoby.

Według Facebooka te działania pomagają ulepszyć sugestie w sekcji „Osoby, które możesz znać”, które będą dalej sugerować inne osoby po usunięciu.

Zmień, kto może dodać Cię jako znajomego

Innym sposobem jest próba nieco ukrycia rysów twarzy, jak wskazano poniżej.

  1. Kliknij menu w prawym górnym rogu Facebooka;
  2. Kliknij Ustawienia i prywatność, a następnie Ustawienia;
  3. W lewej kolumnie kliknij „Prywatność”;
  4. Kliknij „Edytuj” pod „Kto może wysyłać Ci zaproszenia do znajomych?
  5. W menu kliknij „Wszyscy” (zwykli nieznajomi) lub „Znajomi znajomych”.

Cómo última opción, puedes eliminar los contactos que hayas subido a Facebook.

·  20 lat iPoda: jak zmienił się Apple i muzyka

Jak usunąć wszystkie kontakty przesłane do Facebooka

  1. Przejdź do ekranu „Jak pobierać kontakty i zarządzać nimi”;
  2. Bezwzględnie naciśnij „Usuń wszystko”.

Usuń kontakty z Facebook Messenger (Zdjęcie: Odtwarzanie/Facebook)

Linki bezpośrednie:

Zarządzaj przesyłaniem kontaktów z Facebooka

Jednym ze źródeł danych, do których odwołuje się Facebook, są przesłane kontakty (automatyczne pobieranie list e-mailowych i numerów telefonów) za pośrednictwem aplikacji społecznościowej.

Dobrą wiadomością (choć nie jest jasne, w jakim stopniu) jest to, że możesz kontrolować przesyłanie kontaktów, czyszcząc listy lub usuwając informacje, których nie chcesz udostępniać. Trwałym przesyłaniem kontaktów możesz zarządzać w aplikacjach na Androida i iOS (iPhone i iPad), a także w Facebook Lite. Zrób to również na Messengerze.

Gdy włączone jest ciągłe pobieranie kontaktów, Facebook stale pobiera kontakty z Twojego telefonu lub tabletu za każdym razem, gdy logujesz się na swoje konto.

Jak wyłączyć ciągłe pobieranie kontaktów na Facebooku

Ścieżka może się nieznacznie różnić w zależności od wersji Androida, iOS i Lite.

  1. Stuknij Menu w prawym górnym rogu Facebooka;
  2. Stuknij Ustawienia i prywatność, a następnie stuknij Ustawienia;
  3. Znajdź sekcję mediów i kontaktów;
  4. Stuknij obok opcji „Ciągłe przesyłanie kontaktów”, aby ją włączyć lub wyłączyć.

Uwaga: wyłączenie pobierania kontaktów w aplikacji Facebook nie spowoduje automatycznego wyłączenia pobierania kontaktów w aplikacji Messenger.

Jak usunąć kontakty z Messengera

  1. Otwórz aplikację Messenger;
  2. W „Czacie” stuknij swoje zdjęcie profilowe w lewym górnym rogu;
  3. Dotknij kontaktów w telefonie;
  4. Dotknij "Zarządzaj kontaktami" i dotknij "Usuń wszystkie kontakty".
·  Jak łatwo jest utworzyć wiadomość e-mail na iPhonie

Pamiętaj też, że jeśli korzystasz z aplikacji Facebook na więcej niż jednym telefonie lub tablecie, będziesz musiał wyłączyć stałe przesyłanie kontaktów na każdym z nich.

Po co usuwać kontakty?

Znana w języku angielskim pod akronimem PYMK (People You May Know), funkcja wzbudziła niepokój wśród prostytutek, które obawiały się o swoje bezpieczeństwo i ujawnienie swojej tożsamości, gdy Facebook zachęcał swoich klientów do dodawania ich do aplikacji (ich prawdziwych profili). Innymi słowy, ujawnianie klientom swojego życia osobistego.

Kontakty na iOS (Zdjęcie: Brett Jordan / Unsplash)

Innym uderzającym przypadkiem było to, że pacjenci tego samego psychiatry polecali się jako przyjaciele. Jedna z teorii na temat tego „zbiegu okoliczności” głosi, że ponieważ wszyscy pacjenci mieli zapisany numer swojego psychiatry, Facebook założył, że reprezentują sieć połączonych ludzi (bez wyobrażania sobie wymagań dotyczących prywatności).

Przypomnijmy, że PIMC przez lata narażała zdradzających małżonków na kontakt z partnerem/partnerami i zachęcała ofiary gwałtu do „zaprzyjaźniania się” ze swoimi gwałcicielami.

nie ma prawa odmówić

Wiemy jednak, że na co dzień sugestie znajomych z Facebooka mogą nas drogo kosztować i powodować problemy. Ta kontrowersyjna funkcja nie posiada jednoznacznego „opt-out”.

Problem z sugestiami znajomych polega na tym, że nawet wyłączając te opcje, nie możesz w pełni chronić swojej prywatności. Jeśli ktoś doda Cię jako kontakt, Twój adres e-mail i numer telefonu będą nadal używane w tej funkcji.

Niezależnie od tego, kto i w jaki sposób kogoś sugeruje, warto zadać sobie pytanie: jak Facebook uważa, że ​​wszyscy ci ludzie są uważani za „przyjaciół”? Im więcej przyjaciół, tym lepiej? Zdefiniuj przyjaciela.

Cómo ya hemos visto, sugerir amigos en Facebook sigue siendo una caja negra.

Myślę jednak, że wyjaśniliśmy pewne kwestie.

Z informacjami: , i

Jak robić przykłady
Jak zrobić wizualizację
Papierkowa robota online